Bringing a piece of The Big Apple to Reading…

IMG_5910In a recent project with Porsche GB, Freestone re-designed the main atrium at HQ, turning half into a modern informal meeting space and the other into a NYC loft apartment.

What? A loft apartment…? Yep, that’s right, with a view overlooking the concrete jungle that is Manhattan, it feels a world away from Berkshire. Using features like exposed framework and cable housing, Freestone created an environment that’s reminiscent of a NYC warehouse conversion. With the addition of ‘industrial’ lighting and furniture, including some bespoke Freestone designed tables, it was transformed into a functional meeting room with a twist. The self-maintaining plant pots give the place extra life, and watercress…

Porsche Sketch 00

 

IMG_6017

The other end of the atrium has a more European look and feel. Feature walls divide the space into several informal meeting areas and ‘hot desks’ stylishly segment a busy working environment. Varying types of furniture give character, offering a multitude of places to work. The design was inspired by Scandinavian interiors, with a dash of Porsche green spray painted on handrails to add brand presence.

IMG_5963

The project wasn’t without challenges…The entire floor was replaced with two different types of wood flooring, with the loft apartment’s wall differentiating the two areas of Porsche HQ’s new atrium. To improve the ambience of the space, the upper panels were wrapped in white vinyl and an LED lighting system added – the hue and brightness can be modified as per the client’s wishes.

Porsche Renders 009

The atrium hadn’t been updated since the 1980s, back when it was first built, so breathing new life into the atrium was essential. New ideas and creative thinking are integral to Porsche’s enterprise, hence the aim to get more people using the atrium, encouraging more cohesive collaboration between departments and individuals. Evident popularity of the space has led to the atrium being nicknamed the ‘Creatirum’ by the client – proof of a successfully fulfilled brief.

IMG_8268_2

IMG_8252_2

IMG_8229_2

Freestone considers this project a feather in their cap, having successfully delivered over the Christmas period to reduce interruption in the workplace and with an interesting story to tell. This was a prime opportunity to show an array of skills, from the traditional sketch to CGI, and from graphic design to project management it was possible to create an eclectic environment that gave the people at Porsche HQ a cool and productive place to work.

If you’re interested in having your workspace re-designed we’d be delighted to have a chat with you about it.